The Telegraph 04 feb. 2012
Cercetatorii in securitate au avertizat ca telefoanele satelitare in care au incredere afacerile, caritatile si agentiile guvernamentale in locatii periculoase si in urgente de pe tot cuprinsul planetei pot fii decriptate.
Specialistii germani afirma ca au decodat cele doua sisteme folosite la codificarea semnalului telefoanelor satelitare si oricine cu un echipament computerizat ieftin poate asculta transmisiile de pe un intreg continent. Sute de mii de beneficiari pot fii afectati.
"Am reusit sa inversam complet algoritmul de criptare folosit" - au anuntat Benedikt Driessen si Ralf Hund de la Universitatea din Bochum in raportul lor, "Nu va incredeti in telefoanele satelitare".
Algoritmii de codificare folositi sint cunoscuti ca GMR-1 si GMR-2 si sint standardele folosite de operatorii de telefonie satelitara incluzind Thuraya, unul din lideri. Tehnologia lor este folosita masiv in Orientul Mijlociu si in Africa, inclusiv in exercitiile militare.
Dl. Driessen a declarat ziarului The Telegraph ca echipamentul si programele necesare pentru a decodifica apelurile telefonice prin intermediul satelitului ale sute de mii de clienti ar putea costa in jurul a 2 000 usd. Sistemul sau de demonstratie necesita jumatate de ora pentru a descifra un apel dar un computer mai puternic ar putea-o face in timp real.
Prin facerea publica a procedeului de decodificare cercetatorii spera sa forteze ETSI, agentia insarcinata cu standardele (telefoniei satelitare -n.t.) sa adopte algoritmi mai puternici. "O problema majora cu GMR-1 si GMR-2 a fost ca detaliile (encriptiei -n.t.) au fost tinute secrete si cercetatorii nu puteau puteau testa codificarile" - Dl. Driessen
"Aceasta deja se intimpla cu telefoanele celulare dupa ce criptarea a fost dovedita ca slaba"- a mai afirmat dl. Driessen. "Algoritmii de codificare sint publici acum si pot fi testati. Cu telefoanele satelitare nu a fost asa."
Prin urmare, organizatiile importante au inceput sa adauge programe de codificare telefoanelor satelitare. Expertii suspectau de mult timp ca agentiile guvernamentale de spionaj si alti atacanti clandestini puteau asculta pe scara larga telefoanele satelitare, asa ca adaugarea de programe de codificare e destul de raspindita dar inca nu standard.
"Multe agentii guvernamentale, armata inclusiv, apeleaza tehnologie proprie pentru telecomunicatiile lor." -a afirmat Bjoern Rupp, director GSMK Crytophone, o firma de programe de criptare. "Oricum, inca se bazeaza pe telefoanele satelitare pentru a comunica cu agentiile locale, sediul propriu sau cu familia."
"Cu aceasta facem public ca encriptia apelurilor cu telefoanele satelitare nu mai este sigura si poate fi un pericol atit pentru armata cit si pentru civili."
The Telegraph anunta ca aceasta problema nu exista la telefoanele satelitare Immarsat atit timp cit ele nu folosesc encriptia ETSI GMR-1 si GMR-2.
Thuraya nu a facut public nici-un comentariu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Acest articol este un exemplu perfect de cum sintem manipulati. Parcurgeam presa "de cafea" si m-am oprit la "ar putea costa in jurul a 2 000 usd.". Prima reactie, de fiinta umana (nu ma pot dezbara de a fii OM -supus reflexelor conditionate) si de a gindi analitic... ca un adevarat Think Tank ca Brzezinski, si am exclamat: "pai atunci e bine ca sintem saraci, sa nu putem avea acces la tehnologii folosibile in telolism"! Dezvoltati motivul care m-a facut sa traduc acest articol. :)))
Trimiteți un comentariu