ATENTIE: PARTEA A DOUA LA RESTUL STIRILOR !

Aici veti gasi ce nu pot posta la blogspot din motive tehnice!
Si nelipsitul Youtube!

Obama e aici !

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

O.M.S. planuieste taxarea internetului, a operatiilor bancare online

George Russell Fox News 15 ian.10

Un asemenea plan ar putea aduce "zeci de miliarde dolari" anual pentru "bratul medical" de la o mare parte a consumatorilor, care ar putea fi folosita printre altele in descoperirea de noi medicamente dezvoltarea mijloacelor de productie, in tarile in curs de dezvoltare.
Taxa indirecta de consum in caloare de mai multe miliarde este una din suita de taxe care vor finanta transformarea rapida a industriei medicale globale , care va fi propusa celor 34 membri ai Comitetului Executiv al OMS.
Ideea, foarte lucrativa si probabil foarte controversata, este una din mai multe propuse de un comitet de 24 experti medicali, academicieni si birocrati ai Sanatatii care au lucrat in ultimele 14 luni la "surse noi de finantare" pentru OMS, in a obtine schimbari majore in productia de aparatura medicala.
Asa-numitul Expert Working Group din cadrul OMS a mai propus de asemenea tarilor dezvoltate sa stabileasca o cota fixa din PIB-ul lor pentru finantarea devoltarii si cercetarii, cerind si tarilor producatoare de bani gheata rapizi precum China, Venezuela si India sa cotizeze cu mai multi bani.
Acestea vor finanta Sanatatea cu miliarde pe viitor, cam cu 7,4 mlrd anual din partea tarilor dezvoltate si cu 12,1 mlrd din partea tarilor sub dezvoltate si in curs de dezvoltare.
Dar ideea taxarii aduce foarte mult interes. Consiliul de experti numeste citeva puncte:
-10% taxa pe vinzarile internationale de armament."care vor aduce 5 mlrd anual".
-"taxa digitala" sau "taxa pe navigat". Raportul spune ca "va aduce zeci de miliarde anual, de la o arie larga de populatie".
- "taxa pe tranzactiile financiare". Consiliul argumenteaza cu exemplul Braziliei care a introdus o taxa de 0,38% pentru facturile platite online si pentru retragerile majore de bani. Raportul aminteste de cele 20 mlrd incasate anual pina cind aceasta taxa a fost eliminata din motive necunoscute.
Consiliul conclude ca "aceste taxe vor oferi mai multa siguranta decit donatiile" chiar daca raportul cere OMS sa ia in calcul toate alternativele si sa sustina creeare unui mecanism de finantare globala a cercetarilor in Sanatate in vederea unei revolutii in cercetare medicala, in productie si raspindirea ei.
Rezumat al raportului.
Impresionanta schema OMS de transfer masiv de bani, tehnologie, patente si mijloace de productie catre tarile in curs de dezvoltare intr-o lupta globala de combatere a bolilor este similara cu apelurile de transfer masiv de capital si tehnologie de la recent esuata conferinta de la Copenhaga sub egida ONU, pentru reducerea poluarii generatoare a efectului de sera .
Intr-adevar, veniturile prevazute de experti din taxa globala indirecta -daca va fi ratificata de un numar necesar de guverne, s-ar apropia de cele 30 mlrd. anual pina in 2012, cerute da la natiunile dezvoltate pentru cele sarace la Copenhaga.
Dar o taxa globala asupra Sanatatii ar fi un pas inainte urias. Asa cum amintesc expertii, o versiune experimentala a taxarii globale a consumatorilor pentru cercetarile medicale, exista deja: un program in faza experimentala numit UNITAID care pretinde ca lupta impotriva HIV/AIDS, malariei si tuberculozei.
Programul UNITAID inceput in 2006 , de asemenea sub egida ONU, este partial finantat de "donatii de solidaritate" de peste tot, in valoare de 1.20-58 usd la biletele de avion de un grup de natiuni in frunte cu Franta, Chile, Brazilia, Norvegia si Marea Britanie. Conform raportului expertilor OMS, de la inceputul proiectului s-a acumulat 1 mlrd usd , 13 tari avind deja in vigoare legi de taxare a transportului aerian, si "multe alte tari" in curs de adoptare.
Ideea, ca şi în cazul impozitelor "indirecte", pe care OMS este pe cale să o ia în considerare, este că o taxă de consum relativ mic, o dată pusă în aplicare, nu este de amploare si este relativ nedureroasa pentru a creea un sistem fiscal global de îngrijire a sănătăţii.
Presedintele consiliului UNITAID, Philippe Douste-Blazy ex ministru francez, si in prezent consilier special al secretarului general ONU, Ban Ki-Moon pentru "surse inovative de finantare a dezvoltarii" este de asemenea membru Expert Working Group din cadrul OMS.
Mecanismul financiar global analizat de experti este este esenta programului OMS de transformare a industriei medicale mondiale care este adoptata ca "strategie globala si plan de actiune" de organizatiunile de Sanatate din Adunarea Generala din mai 2008.
Planul include mai multe de 100 actiuni, printre altele in ariile cercetarii si dezvoltarii, transferului de tehnologie si a drepturilor de autor , conform unei actualizari care va fi prezentata comitetului executiv saptamina viitoare.
In Asia, Africa si America Latina sint planificate noi retele regionale si nationale de inovatii medicale si dezvoltare - spre exemplu: "African-led product research and development innovation" care se va ocupa de aprovizionarea cu medicamentele de baza si cu medicina traditionala.
Un alt efort major va fi transferul de tehnologie catre tarile sarace, pentru producerea de vaccinuri. Exemplu: vaccinul impotriva H1N1 este produs in China, India si Tailanda prin aranjamente de licenta create sub auspiciile OMS.
Dupa ce OMS a avertizat in repetate rinduri asupra pandemiei gripei H1N1 in ultimii 2 ani, tari precum Marea Britanie si Franta au comandat vaccinuri in valoare de sute de milioane dolari doar pentru a stabili ca erau inutile si care au condus la anulari masive de comenzi. OMS controleaza acum cum s-a raspuns crizei.
Conform unei actualizari a OMS, ONU promoveaza deja trasferul de tehnologie pentru vaccinuri impotriva rabiei, chiar daca aceasta a devenit o raritate acum in Vest.
Un scop important al eforturilor ONU este dezvoltarea productiei si extinderea distributiei remediilor impotriva "bolilor neglijate": mai raspindite in tarile sarace decit in cele bogate: paraziti alimentari sau tulburari ale somnului.
Baza acestor eforturi este "ingrijorarea permanenta si crescinda" -asa cum sta scris de experti- ca "tarile sarace nu beneficiaza de avansarea tehnologiei medicale" pe care expertii o numesc "inca o reprezentare teribila a inegalitatii".
Cit despre "schimbarea climei" de la Copenhaga, specialistii OMS vad inegalitatea medicala ca pe o boala pe care inovitaivele si permanentele taxari globale o vor vindeca.


N.B. Autorul "uita" sa aminteasca si de programul ONU de conectare la internet a zonelor inaccesibile- tarilor sarace de care Romania si Jermania (din cite stiu eu) vor "beneficia" Sigur! Hmmm ! Cind "vorbim" de ONU -OMS -E.U. s.a.,vorbim de banii nostri. Va este clar, nu?

Un comentariu:

Antiignorantu spunea...

pai da ca medicina isihasta este ignorata de medici ,....