duminică, 2 mai 2010
Furnizorii privati de apa impinsi sa se dezvolte in vederea cererii crescinde de apa
28 aprilie 2010 guardian.co.uk
Analistii Global Water Intelligence prevad o crestere cu 20% a ofertei de apa in urmatorii 5 ani.
Expertii cer o marire a pretului global al apei
Companiile private sint gata in preluarea unei cereri marite de aprovizionare cu apa in pofida unei opozitii crescinde in privatizarea a ceea ce este perceput ca un serviciu public vital.
Expertii Global Water Intelligence prevad ca cererea de apa sa creasca cu 20% in urmatorii 5 ani, in special in nordul Africii, Orientul Mijlociu si China. -Cristopher Gasson , editor GWI
O alta mare arie de dezvoltare poate fi SUA unde "sute" de autoritati in domeniul apelor se gindesc sa apeleze la firme private - Dan McCarthy Presedinte si Director al Departamentului Apelor de la Black&Veatch.
Dezvoltarea asteptata (fimelor private -n.t.)este motivata de serviciile reduse si de necesitatea investitiilor masive in reparatii si extinderea aprovizionarii , pentru ceea ce in recesiune este aproape imposibil pentru guverne si autoritatile municipale sa gaseasca finantari. Este de asemenea incurajata de opozitia pentru firmele private si mai redusa in zonele de dezvoltare masiva si continua privatizare din China -Cristopher Gasson
S-a inceput orientarea catre sectorul privat pentru ca au existat goluri in aprovizionare. Daca ai o firma privata care nu-si executa lucrarile dai cu ea de pamint. Daca ai un angajat public pe viata e mult mai greu sa ai performanta. -Gasson
Firmele private sint vazute ca o sursa de finantare si ca o capra neagra pentru facturile marite pentru amortizarea investitiilor pentru ca hotaririle vor fi luate de autoritatile locale in loc de politicieni. "Va fi ridicata o povara de pe umerii autoritatilor locale de catre cineva mai putin influentabil de politica"!
In pofida opozitiei crescinde din ultimele decade a privatizarii aprovizionarilor cu apa -cea mai recenta: violentele din Bolivia din cauza facturilor marite - un raport de anul trecut al Bancii Mondiale arata ca nr. populatiei aprovizionate cu apa de catre sectorul privat crescut de la aproape ZERO in 1991 la aproape 160 mil. in 2007.
Raportul anual al Global Water Intelligence prevede cresterea cheltuielilor companiilor private de aprovizionare cu apa de la 45 mlrd anul trecut la aproape 70 mlrd in urmatorii cinci ani.
Oricum, doar 10% din populatia mondiala este aprovizionata cu apa de catre operatori particulari iar 4 din 10 oameni nu au deloc retea de aprovizionare.
Interesele crescinde de privatizare si controversa continua asupra acestui subiect a determinat G.W.I. sa aleaga acest subiect ca tema pentru dezbaterea principala la intilnirea industriala anuala de la Paris care are loc in aceasta saptamina!
Aquafed, grupul industrial de influenta sustine cresterea serviciilor de aprovizionare publica cu apa justificind cu un raport al Bancii Mondiale asupra a 36 contracte din Asia, America Latina si Africa in care operatorii privati au imbunatatit continuitatea aprovizionarii si a calitatii apei, au redus pierderile si nu au marit preturile mai mult decit operatorii publici in aceleasi conditii!
Toti au nevoie de aprovizionare cu apa si canalizare in conditii rezonabile -presedintele Aquafed, Gerard Payen, sugerind ca aprovizionarea cu apa sa fie tratata ca un drept uman. (dar) un drept care este recunoscut si nu este efectiv pentru populatie, este inutil.
Multi participanti au descris dezbaterile ca "sterile", "inutile" si ca au fost destule exemple pozitive si negative de operatori privati dar si publici iar aprovizionarea cu apa poate fi bine reglementata de o legislatie atenta.
A ramas totusi o opozitie determinata si nu se va indrepta totul catre sectorul privat: oficialii din Gary, Indiana din USA sint hotariti sa rezilieze contractul cu operatorul privat argumentind ca pot face acelasi lucru la jumatate din pret, iar concesiunea de a aproviziona cu apa 2 mil. locuitori din centrul Parisului a fost acordata sectorului public, dupa 25 ani de contracte private.
Maude Barlow, presedinte Food & Water Watch a comunicat adunarii ca desi operatorii privati pot ajuta la constructia si marirea infrastructurii nu pot obtine cistiguri din aprovizionarea cu apa.: "Nu cred ca cineva poate face bani din aprovizionarea cu apa pentru ca poate fi facuta in sectorul pubolic sau pe baza de non-profit. Nici-o corporatie nu poate supravietui pe aceste principii. Vei lua decizii de viata si de moarte pentru profit, pentru ca de asta e vorba."
Oxfam si-a aratat ingrijorarea ca operatorii privati isi vor alege clientii cei mai profitabili si de posibilitatea actionarii in judecata a guvernelor pentru rezilierea contractelor din cauza preturilor exorbitante si a performantelor reduse. -asa cum a incercat Bechtel sa faca in Bolivia.
Regulile economiei de piata au subminat intotdeauna serviciile esentiale si au avut un impact negativ asupra comunitatilor sarace si vulnerabile. Privatizarea aprovizionarii cu apa este un exemplu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Va rugam sa promovati site-ul nostru. Detalii aici: http://codexalimentarius.info/?page_id=263
Trimiteți un comentariu