ATENTIE: PARTEA A DOUA LA RESTUL STIRILOR !

Aici veti gasi ce nu pot posta la blogspot din motive tehnice!
Si nelipsitul Youtube!

Obama e aici !

marți, 14 octombrie 2008

Cine este Henry Paulson?


world socialist website 23sept.2008

Planul de salvare a industriei financiare a Statelor Unite cedeaza practic puteri nelimitate si sume de bani in alb biroului Secretarului Trezoreriei, Henry Paulson peste afacerile financiare ale statului. Paulson este o figura foarte controversata cu legaturi intime cu oameni politici si ai lumii finantelor!
In 1970, abia iesit de la Masteratul Scolii de Afaceri din cadrul Universitatii Harvard, este admis in administratia Nixon! Intii lucreaza ca asistent de echipa, apoi ca asistent al adjunctului Apararii! In 72-73 a lucrat ca asistent in biroul lui John Erlichman- asistentul presedintelui in probleme de afaceri interne! Erlichman a fost una din figurile cheie implicate in organizarea notoriei echipe de "instalatori" care au desfasurat activitati ilegale impotriva oponentilor politici ai presedintelui, operatiuni incluzind santaj, spionaj si conspiratii! Erlichman a demisionat in 1973 iar in 1975 a fost acuzat de obstructionarea justitiei, declaratii false si conspiratie, fiind condamnat la 18 luni privare de libertate!
Uzind de cunostiinte, Paulson si-a inceput lucrul la Goldman Sachs in 1974! Ziarul britanic The Guardian scria intr-un articol din 2007: " Nu numai ca are cele mai bune legaturi (la Casa Alba a lui Nixon) pentru a obtine serviciul dar de ajuns de colegat sa se retraga la apogeul scandalului Watergate fara o zgirietura! A mers direct la sediul Goldman din Illinois!".
Paulson urca in ierarhia Goldman devenind in 1982 partener, director asociat al investitiilor bancare in 1990, sef operativ in 1994! In 1998 a fortat celalalt director asociat Jon Corzine in ceea ce escalada spre o conspiratie - conform corespondentului economic al New York Times -si a ocupa postul de director executiv!
Goldman Sachs poate ca este singura firma atit de strins legata de Wall Street! Sefii sai intra si ies in posturi guvernamentale in mod rutinat! Corzine a plecat din Golmdan Sachs pe postul de senator de New Jersey iar acum este Guvernatorul Statului! Urmasul lui Corzine, Stephen Friedman a lucrat in administratia Bush ca asistent al presedintelui in politica economica si presedinte al Consiliului Economic National. Urmasul lui Friedman a conducerea Goldman Sachs, Robert Rubin a plecat ca director la NEC iar mai tirziu ca Secretar al Trezoreriei (Banca Nationala n.t.) in administratia Clinton!
Agentia France Press intr-un articol din 2006 noteaza actiunile lui Paulson: " a preluat Paulson conducerea administratiei Bush?", amintind ca si Josh Bolten, seful echipei presedintelui si Jeffrey Reuben sint "produse" Goldman Sachs !
"Dar riul curge in ambele directii- continua articolul- : recentul angajat de la Goldman Sachs care vine din postul de adjunct al Secretarului de Stat, si Faryar Shirzad-fost consilier de securitate al lui Bush! "
Inainte de a fi numit Secretar al Trezoreriei, Paulson a fost un major contribuabil al campaniei candidatilor republicani donind mai bine de 336 000 usd intre 1996-2006. De la numirea in post, Paulson a "supravietuit" la distrugerea a trei rivali ai Goldman Sachs. In martie, Paulson a supervizat vinzarea Bear Sterns catre J.P. Morgan Chase. Apoi, cu putin mai mult de o saptamina in urma a permis colapsul Lehman Brothers sincronizind cu preluarea Merril Lynch de catre Bank of America. Astfel, ramin doar Goldman Sachs si Morgan Stanley ca unice banci majore de investitii, ambele fiind convertite Duminica in banci de depozite miscare care, a oprit astfel existenta bancilor de investitii ca forma economica distincta!
In lunile premergatoare propunerii sale de sustinere financiara cu 700 mlrd a industriei financiare, Paulson a folosit biroul sau pentru a pierde citeva sute de miliarde de dolari. Dupa ce propunerea lui de 70 mlrd din iulie 2008 pt rezolvare falimentului Fannie Mae si Freddie Mac a esuat, Paulson a organizat preluarea de catre guvern a celor doi giganti ai creditelor pentru o oferta imediata de 200 milioane in timp ce aducea guvernul in pozitia de a acorda mai multe credite "gaunoase" in valoare de mai multe miliarde. A organizat apoi achizitia federala a gigantului asigurarilor AIG la pretul de 85 mlrd usd.
"Ajutoarele" au fost create pentru a preveni un colpas in lant al economiei mondiale dar mai important au fost desemnate a izola si de a-i face si mai bogati pe anumiti investori precum Paulson insusi, unul din vinovatii principali de colaps!
Paulson personal are o parte importanta de vina pentru aceasta criza!
Paulson, conform unui articol aniversar din Business Week intitulat "Dl. Risc merge la Washington", a fost "unul din arhitectii cheie a unei si mai indraznete Wall Street unde firmele de depozite isi asuma din ce in ce mai mari riscuri in goana lor dupa profit. Sub conducerea lui Paulson asta inseamna majorarea de credite pe durata lunga la 100 mlrd in 2005 fata de 20 mlrd in 1999. Asta inseamna plasarea de mai multe credite pe tot soiul de derivate exotice si alte investitii!"
Conform International Herald Tribune, Paulson "a fost unul dintre primii lideri Wall Street care au recunoscut ca bancile si-au marit drastic profitabilitatea prin investitiile cu propriul capital in loc sa actioneze ca intermediari. Paulson a afirmat suprinzator dreptul Goldman Sachs de a investi, de a aviza diferite achizitii indiferent de potentialele conflicte!"
Apoi, Paulson a profitat intimplator de neasteptatul succes speculativ. Aceasta bunastare este bazata pe speculatii financiare si nu a facut nimic pentru a crea valoare reala in economie. Ba dimpotriva, imbogatirea unor tipi precum Paulson a fost "cireasa pe tort" a distrugerii economiei reale, a falimentului guvernului si saracirea maselor pe tot cuprinsul planetei!
Paulson a fost recompensat cu aprox. 30 mil in 2004 iar in 2005 a dus acasa 37 mil. Se pare ca de-a lungul carierei la Goldman Sachs a acumulat in jur de 700 mil. usd! Dupa ascensiunea lui la Trezorerie, pentru fostii colegi de la Goldmnan Sachs a continuat sa curga lapte si miere. La sfirsitul lui 2006, succesorul lui Paulson, Lloyd Blankfein a primit bonus 53.4 mil. usd in timp ce alti 11 membri ai conducerii Goldman Sachs au impartit 150 mil in bonusuri anuale.In acel an, conducatorii Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merill Lynch, Lehman Brothers si Bear Stearns au impartit 36 mlrd in bonusuri. La sfirsitul lui 2007, conducatorii acelorasi firme cu exceptia Merill au mai impartit 30 mlrd.

Un comentariu:

Porecla spunea...

O sa va intrebati "Daca este atit de evident de ce nu se opune nimeni?!!! Pai uitati-va la forumul pe care il vizitati si imaginati-va ca nimeni din cei ce posteaza acolo mai citesc si altceva! Mai puneti in calcul si pe semianalfabetii care se intorc la moda... mai puneti si pe cei platiti sa pacmanuiasca si chiar si niste asasinate le puteti lua in calcul! Plus mentalitatea noastra cea de toate zilele, formata cu ajutorul mass mediei... poate chiar si unele evenimente sint provocate pentru a ascunde mizerii mai mari in curs de desfasurare!