ATENTIE: PARTEA A DOUA LA RESTUL STIRILOR !

Aici veti gasi ce nu pot posta la blogspot din motive tehnice!
Si nelipsitul Youtube!

Obama e aici !

luni, 9 martie 2009

Operatiunea Gladio

globalresearch.ca 17 iul.2008

Colaborind cu numeroase agentii de spionaj din Europa de Vest via NATO, CIA a creeat o retea de armate secrete "in spatele liniilor" care s-au facut responsabile de duzine de atrocitati teroriste pe cuprinsul Europei de-a lungul decadelor. Acest reportaj se va concentra asupra armatei "din spatele frontului" italian, fiind si cel mai documentat. Numele sau de cod este "Operatiunea Gladio" -"Spada".
"Sacrificiul" lui Aldo Moro de Andrew G. Marshall
REZUMAT:
Scopul armatelor din "spatele liniilor"
Deja din 1950, CIA a inceput sa antreneze retele de voluntari "din spatele frontului" in Europa Occdentala in spiona, stabilind rute de evacuare si excutarea de miscari de rezistenta in eventualitatea unei invazii rusesti. CIA a finantat si condus aceste grupuri, mai tirziu incepind sa colaboreze cu agentiile de spionaj al serviciilor militare vest-europene sub coordonarea Comitetului NATO.
In 1990 investigatorii italieni si belgieni au inceput sa investigheze legaturile intre "armatele din spatele frontului" si aparitia terorismului in Europa de Vest pe o perioada de 20 ani.
"Armate din spatele liniilor" sau grupuri teroriste?
Aceste "armate din spatele frontului" s-au lovit, au finantat si deseori au directionat diverse organizatii teroriste pe cuprinsul Europei in ceea ce s-a numit "strategie a tensiunilor" cu scopul de a preveni ascensiunea Stingii in politicile vest europene.
"Armatele secrete" ale NATO au dezvoltat activitati criminale subversive in diverse tari. In 1960 in Turcia, in colaborare cu Armata a inscenat o lovitura de stat si a ucis pe primul ministru Adnan Menderes, in Algeria in 1961 armata franceza "din spatele frontului" impreuna cu CIA a inscenat o lovitura de stat impotriva guvernului francez din Alger care in cele din urma a esuat, in 1967 armata greaca "din spatele frontului" a inscenat o lovitura de stat si a impus o dictatura militara. In 1971, in Turcia dupa dupa o lovitura de stat militara "armata din spatele liniilor" a demarat operatiuni de terorism autohton in care au fost ucisi cu sutele. In 1977 in Spania au preluat puterea tot printr-o lovitura de stat. In 1985 in Belgia au atacat si impuscat aleatoriu cumparatorii din supermagazine ucigind 28. In Elvetia in 1990, fostul sef al celor "din spatele liniilor" a scris Ministerului Apararii S.U. amenintind ca da totul in vileag, fiind apoi gasit a doua zi injunghiat cu propriul pumnal. In 1995, Anglia a dezvaluit ca MI 6 si SAS au ajutat "armatele din spatele liniilor".
Nasterea Operatiunii Gladio
Strategia de creeare a tensiunilor
In 1990, primul ministru italian a confirmat ca "armata italiana din spatele frontului" numita "Gladio" a existat incepind cu 1958 cu aprobarea guvernului italian. Incepind cu 1970, comunismul lua amploare in Italia iar guvernul a apelat la strategia de "creeare a tensiunilor" folosind reteaua Gladio. La o intilnire strict secreta a Gladio din 1972, un oficial a facut referire la "atacul preventiv" asupra comunistilor. Dupa cum "Guardian" a raportat, legaturi intre Gladio italian, toate cele trei servicii secrete ale Italiei si loja masonica P2 au fost satisfacator documentate tot asa cum si fiecare dintre sefii unitatilor de servicii secrete era membru al Lojei P2.
Creearea retelei:
In 1949, CIA a ajutat la creearea unitatii italiene a "armatei din spatele frontului", numita SIFAR, formata in mare parte din fostii membri ai politiei secrete a lui Mussolini. La sfirsitul WW II, un fost colaborator nazist Liccio Gelli, a scapat de pericolul de a fi executat pentru activitatile sale din perioada razboiului prin inrolarea in Corpul de Contraspionaj al Armatei americane. In 1950, Gelli a fost recrutat de SIFAR. Gelli a mai fost conducatorul Lojei P2 iar in 1962 a inceput sa dezvolte relatii strinse cu gen. Alexander Haig care era pe atunci asistentul Consilierului prezidential al Securitatii Nationale, Henry Kissinger. Prin intermediul acestei retele, Gelli a devenit seful intermediar intre CIA si gen. De Lorenzo, seful SID.
Gladio creeaza tensiuni:
Gladio a fost implicata in lovitura de stat italiana cind gen. Giovanni De Lorenzo a fortat ministrii socialisti sa paraseasca guvernul. La 12 dec.1969 o bomba a explodat la Banca Nationala Agrara, ucigind 17 si ranind alti 88. In dupa amiaza aceleiasi zile, altre trei bombe au explodat -in Milano, si Roma. Serviciile secrete americane au stiut dinainte de atentate dar nu au anuntat autoritatile italiane. In 2000, un fost general al serviciilor secrete italiene a declarat ca CIA si-a dat acordul tacit asupra unor atentate cu bombe in anii 1960-1970. Atentatele au avut legatura cu doi neofascisti si un agent SID.
In procesul celor patru acuzati de atentatul cu bomba de la o banca din Milano in 1969, gen. Gianadelio Maietti fost sef al Contraspionajului intre 1971-1975, a declarat in fata Curtii ca unitatea sa a descoperit dovezi ca explozibilul extremei dreapta italiene a provenit din Germania si era posibil ca spionajul american sa fi ajutat la transferarea acestuia. Se citeaza ca a spus ca CIA, "urmarind instructiunile propriului guvern intentioneaza sa creeze un nationalism italian capabil sa opreasca orientarea catre stinga iar pentru aceasta e posibil sa fi folosit terorismul de extrema dreapta" si " cred ca aceasta s-a intimplat la fel si in alte tari".
Raportul:
Guvernul italian a elaborat in 2000 un raport de 300 pagini asupra Operatiunii Gladio documentind legaturile cu Statele Unite. A declarat ca Statele Unite au fost responsabile de implementarea tensiunilor. In examinarea absentei arestarilor celor implicati direct in atentatele teroriste din Italia, raportul afirma: "aceste masacre, aceste explozii, aceste actiuni militare au fost promovate, organizate sau sustinute de persoane din interiorul institutiilor de stat italiene si, au mai fost descoperite persoane in legatura cu Serviciile Secrete americane.
Brigazile Rosii
Brigazile Rosii italiene au fost un grup terorist italian de stinga, format in 1970. In 1974, fondatorii Alberto Franceschini si Renato Curcio au fost arestati. Ulterior, Alberto Franceschini a acuzat un superior al Brigazilor Rosii, Mario Moretti, de a-i fi denuntat si ca Moretti si un alt membru conducator Giovanni Senzani erau spioni ai Serviciilor Secrete americane si italiene. Moretti avansind ulterior in ierarhia Brigazilor Rosii ca rezultat al denuntarii celor doi membri fondatori.
Brigazile Rosii si CIA:
Brigazile Rosii au lucrat in strinsa colaborare cu Scoala de Limbi Hyperion din Paris care a fost fondata de Corrado Simoni, Duccio Berio si Mario Moretti. Corrado Simoni a lucrat pt. CIA la Radio Europa Libera, Duccio Berio a aprovizionat SID cu informatii asupra gruparilor de stinga iar Mario Moretti, lasind deoparte acuzatia de spionaj adusa de membrii fondatori, a mai fost organizatorul atentatului de asasinare a lui Aldo Moro. Un raport al politiei italiene referitor la Scoala Hyperion afirma ca aceasta era "cel mai important birou al CIA in Europa."
Asasinarea lui Aldo Moro
Moro isi face inamici puternici:
Aldo Moro care a indeplinit functia de prim ministru din 1963 pina in 1968 si iar in 1973 pina in 1976, a fost rapit si ucis de Brigazile Rosii in 1978 in timp ce era inca un politician proeminent in cadrul Partidului Cristian Democratic. A fost rapit in drumul spre Parlament unde urma sa inaugureze pentru prima oara noul guvern pentru care el negociase sa fie sustinut de Partidul Comunist Italian incepind cu 1947.Metodele lui Moro si aducerea comunistilor in guvern au fost opuse si de SUA si de URSS.
Amenintarea lui Kissinger:
Moro a fost initial retinut pentru 55 zile inainte de a fi ucis. Motivul principal a fost intentia sa de a aduce comunistii la guvernare. Cu patru ani inainte de moartea sa, in 1974 a fost in vizita in USA ca Prim Ministru. Acolo s-a intilnit cu Secretarul de Stat, Kissinger, care i-a spus: "Trebuie sa incetezi sa incerci sa faci sa colaboreze toate fortele politice din tara ta .... sau vei plati scump pentru asta".
Moro a fost "sacrificat":
Steve Pieczenik, un fost negociator si manager al situatiilor de criza internationala pentru Departamentul de Stat "sustine ca a jucat un rol vital in destinul lui Aldo Moro". Pieczenik "sustine ca Moro a fost sacrificat pentru stabilitatea Italiei". El a fost trimis in Italia de catre presedintele Jimmy Carter pentru a face parte din comitetul pentru gestionarea crizei care spune el ca "a intrat in actiune din teama ca Moro ar divulga secrete de stat in schimbul eliberarii".
Una din actiunile acestui comitet a fost sa lase "sa scape" un memo atribuit Brigazilor Rosii din care rezulta ca Moro ar fi fost deja mort. Scopul era sa pregateasca guvernul italian pentru ce putea fi mai rau si de a lasa Brigazile Rosii sa inteleaga ca nu ar fi fost posibile negocieri pentru Moro considerind ce este deja mort. Intr-un documentar despre acest subiect, Pieczenik afirma ca "decizia a fost luata in cea de-a patra saptamina de la rapire cind scrisorile lui Moro incepusera sa devina disperate si parea sa fie dispus sa divulge secrete de stat" si ca "a fost o decizie extrem de greu de luat dar, in sfirsit a fost Ministrul de Interne Francesco Cossiga cel care a decis si aparent, si Prim Ministrul Giulio Andreotti.
Scrisorile lui Moro:
In scrisorile din perioada captivitatii, Moro si-a exprimat teama ca "si alte servicii secrete din Vest ar putea fi implicate .... in destabilizarea tarii noastre". In timpul interogatoriilor sale din captivitate, Moro s-a referit la "activitatile de guerilla ale NATO". Se pare ca Brigazile Rosii nu au folosit aceasta informatie poate pentru ca, conform fondatorilor gruparii, liderii ei din acea perioada erau angajatii serviciilor secrete italiene sau americane.
Reporter rebel ucis de presedinte?
La scurt timp dupa moartea lui Moro, jurnalistul italian Mino Pecorelli, "o persoana cu contacte excelente in rindul serviciilor secrete" si-a exprimat in 1978 suspiciunea ca moartea lui Moro ar fi avut legatura cu Gladio.... despre care nu s-a stiut public pina in 1990. La un an dupa moartea lui Moro, Pecorelli a murit impuscat la Roma. El a afirmat ca moartea lui Moro se datoreaza unei "super-puteri lucide". In 2002, fostul prim ministru pt. 7 mandate, Giulio Andreotti a fost condamnat pentru asasinarea lui Pecoretti. Pecoretti avea in lucru o carte care "continea criticism periculos catre Primul Ministru Giulio Andreotti din partea celui asasinat: Aldo Moro.
Exploziile de la Bologna
In dimineata zilei de 2 aug.1980, Italia a trait cel mai ingrozitor atac terorist, la Gara Bologna in care au murit 80 persoane si au fost ranite mai mult de 200. A avut loc o lunga si complicata investigatie si eventual chiar si un proces. In 1988, patru extremisti dreapta au fost condamnati la inchisoare pe viata. Alti doi acuzati au fost condamnati pentru devierea investigatiilor. Francesco Pazienza, un fost financier colegat cu diferite cazuri penale, si Licio Gelli, fostul Mare Maestru a Lojei P2. Ultimul este acelasi Licio Gelli care intermedia intre CIA si fostul sef al Serviciilor Secrete italiene pentru reteaua Gladio. In cele din urma, Gelli a fost scos de sub acuzatii.

Niciun comentariu: