ATENTIE: PARTEA A DOUA LA RESTUL STIRILOR !

Aici veti gasi ce nu pot posta la blogspot din motive tehnice!
Si nelipsitul Youtube!

Obama e aici !

sâmbătă, 28 iunie 2008

Propaganda pro-israeliana la BBC

Stephen Lendman 06iunie08 rense.com


In cei aproape 86 ani de existenta, BBC a capatat o lunga, neintrerupta si o dubioasa distinctie. Astazi, e un pic diferita de surorile sale corporate, concurente in America, Britania si de pe tot cuprinsul planetei.De fapt, pentru partea lor de audienta in USA ce trece drept jurnal de stiri, lumea vede zi de zi publicitate inselatoare, pseudo.jurnalism, celebritati si amanunte din sport, reportaje anonime, si alte divertente non-stiri care ar trebui sa imbaraseze pe reporteri si prezentatori pentru a le difuza. Ii trateaza telespectatori ca pe ciuperci bine udate, in intuneric si neinformati despre cele mai importante probleme nationale si internationale care le afecteaza viata si calitatea ei!
Aceasta este ideea de fapt, si a fost de la inceputul BBC-ului. John Reith i-a fost fondator si manager general. Asigurindu-i pe cei de la putere el a stabilit standardele, adoptate ulterior:" Stiti ca puteti conta pe noi ca nu o sa fim cu adevarat impartiali". Si BBC nu a fost cu adevarat niciodata.
Impartialitatea nu si-a avut locul niciodata la BBC si nici nu se cere onestitate, integritate si sa fie libera de influente politice si presiuni comerciale. Cum asa? Directorul general, Presedintele Executiv al Consiliului, Presedintele Trustului, si conducatorii diferitelor departamente sint programati la guvern si insarcinati cu o singura atributie: "propaganda intereselor elitei". La celelalte interese vitale precum pacea si razboiul , coruptia la nivel de corporatie si de guvern, drepturile omului si injustitia sociala sau prezentarea celui mai lung si nedrept conflict din Orientul Mijlociu, Westminsterul ramine impasibil. Ei stiu ca BBC-ul ramine "de incredere", favorabil afacerilor si indiferent la pierderea increderii publicului. Acum, mai mult ca oricind.
Acest articol este doar un exemplu despre dezinformatia BBC-ului, raportarea partinitoare pro-Israel si antipatie pentru Palestina. In privinta Israelului, BBC-ul este de acord cu concurenta sa americana si europeana: Palestinienii nu pot incheia conflictul. Tocmai aici este problema: BBC, cu acoperirea internationala pe care o are, cu credibilitatea sa, aprofita!
Formulari cheie in reportajele sale din Palestina
In octombrie 2006, Electronic Intifada a publicat formularile speciale din reportajele despre conflict spre a gasi ca balanta inclina foarte mult spre Israel.
Exemple:
-asasinarile premeditate sint numite "crima" sau ocazional "ucidere intentionata" daca provine din surse israeliene.
-zidul de tip apartheid sau separationist este numit "bariera, bariera despartitoare", sau simplu "zidul", citeodata "gardul", dar niciodata vreo sugestie despre adevaratul sau scop pentru care Curtea Internationala l-a declarat ilegal, nici-o legatura cu securitatea, fiind doar o simpla schema de impartire teritoriala, de izolare a palestinienilor.
-Jerusalimul de Est: BBC-ul recunoaste Jerusalimul de Vest ca parte a Israelului, partea de est fiind considerata sub ocupatie "cu statut nedeterminat, in permanenta negociere intre parti..."."Nu recunoastem suveranitatea palestinienilor", se evita "Jerusalemul arab de est" este evitat, de asemenea este evitata orice aluzie la intentia israelienilor de a-l anexa. Este al palestinienilor, il vor capitala, -Israelul nu va permite iar BBC-ul nu va raporta!
-Gaza: Israelul s-a retras oficial in vara anului 2005. De fapt, nu s-a retras ba chiar mai mult a marit numarul trupelor efectuind un control mult mai rigid al terenurilor, a suprafetei aeriene si maritime. Continua invazia, atacurile, mentinind un asediu brutal de tip medieval. Intrarile si iesirile sint reduse strict, accesul catre alimente, apa potabila si asistenta medicala al celor din Gaza deasemenea, rezultatul fiind o adinca degradare umana. BBC-ul ignora sistematic, mai degraba insinuind "incetarea prezentei militare permanente a Israelului" dar nu un sfirsit al ocupatiei, represiunilor, raidurilor , asasinatelor in masa, asasinate cu destinatie precisa si uzul sistematic al torturii.
-Linia Verde: separa Israelul de West Bank. BBC-ul raporteaza neclar: intentionat nu-l numeste frontiera pentru ca atunci ar insemna sa recunoasca international limitele teritoriale, numind-o in schimb "zona despartitoare recunoscuta general".
-Intifada: si mai neclara cind raporteaza despre cauze, judecatile de valoare sint evitate.
-Evrei: se face dinstinctie intre evrei si israelieni pentru a evita conotatiile religioase sau rasiale, mai degraba presiune politica ignorind cum israelienii streseaza evreimea cu "pamintul promis", patria natala a evreilor, conotatiile religioase ale Israelului, si ridicind problema antisemitismului la criticile dure la adresa Israelului, daca sint evrei sint clasificati drept "ura impotriva propriei rase"!
-Ocuparea teritoriilor sau Ocupatia: BBC se refera la Teritoriile de Vest si la Jerusalimul de Est nu la Inaltimile Golan, dupa ce Israelul "s-a retras", Gaza e o fantazie politica, BBC facind distinctie intre Gaza , Pamintul Palestinian si Teritoriile Palestiniene, numind Gaza si Teritoriile de Vest "Teritorii in disputa". De fapt, niciunl dintre ele nu este "in disputa": sint paminturi palestiniene ocupate de Israel.
-Asezari si locatii indepartate: BBC face distinctie intre ele cind de fapt, se diferentiaza doar prin marime: evita sa le numeasca ilegale. Pentru ca de fapt, asta sint : ilegale dar, adjectivele nu sint folosite pina ce nu este folositor istoriei. BBC este partinitor: insinueaza ca Israel respecta legile internationale, nu exista conceptii anti-israeliene. Legea este eliminata, drepturile palestinienilor sint ignorate, numarul crescind al asezarilor israeliene este evitat, minimalizat sau in general nu este mentionat.
-Palestina: BBC admite ca nu exista ca stat independent dar "procesul de pace" va creea unul, nementionind ca tratativele sint fictive si rapoartele lor le ascund folosind deceptii la adresa Israelului pentru a atrage o oarecare critica.
-perioade de "calm relativ" sau "liniste": cind se refera la inactivitatea palestinienilor, fara israelieni morti si fara incursiuni ale israelienilor pentru a ucide.
-Dreptul la repatriere: BBC ignora legile internationale si Rezolutia ONU 194, promovind in schimb, pozitia Israelului.
-"Teroristi": un termen foarte grav aplicat doar palestinienilor, niciodata israelienilor, foarte des fiind folosite cuvinte precum: "puscas", "purtator de bombe", "atacant", "insurgent" sau "militant". Apararea palestiniana nu este numita niciodata "rezinstenta" iar incursiunile israelienilor nu sint numite niciodata nici macar "agresiune".

Regulile de prezentare a evenimentelor din Orientul Mijlociu ale mediei

In iunie 2002, Robin Miller a afisat "Lista de implicare a mediei in Orientul Mijlociu": BBC a aderat foarte rigid la ele.
1.Orientul Mijlociu se priveste cu ochi israelieni. Palestinienii sint teroristi si agresori, israelienii sint victimele care raspund, motivatia lor fiind auto-apararea asa ca adevarul se va ascunde.
2. Tratarea comunicatelor din partea guvernantilor americani si israelieni ca fiind adevar irefutabil evitind orice informatie care ar putea contrazice.
3. Se ignora contextul istoric, neinformind asupra a sase decade de depravare, deposedare, ocupatie si sutele de ani anteriori in care Palestina a fost a palestinienilor suprimind ideea ca un teritoriu evreiesc a apartinut sionismului de la sfisitul secolului XIX, neexistind anterior.
4. -Evita problemele fundamentale si morale aparute din ocupatia israeliana. Nu spune nimic despre Geneva, Rezolutia 194 ONU, Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Conventia Generala ONU asupra drepturilor civile si politice, si celelalte legi ale organizatiilor recunoscute international.
5. Suprimarea tuturor stirilor negative despre Israel: aceasta regula este "de fier" si de neiertat. Discutiile deschise nu sint tolerate, faptele sint evitate, agresorii sint numiti victime, legitima aparare este numita terorism, stirile sint "filtrate" cu grija, gindirile sint manipulate iar adevarul lipseste cu desavirsire. BBC exceleaza in asa ceva iar Israelul nu este pedepsit pentru crima.
6. "Infesteaza" apele daca este necesar. Mass Media americana o face. Asemenea si organizatiile pentru drepturile omului precum Amnesty International, Human Rights Watch. urmaresc prea putin problema palestiniano-israeliana si isi modifica punctele de vedere conform cererilor asemanator BBC.
7.Asigura veridicitatea tuturor afirmatiilor Israelului chiar daca sint total nefondate. Daca asa spune Israel-asta este adevarul, iar BBC se conforma.
8. Neincredere in toate afirmatiile Palestinei, oricit de evident ar fi, este un fals ori este din surse de neincredere. Cele mai multe sint ignorate, sau prezentate in fuga.
9.Condamna doar violenta palestiniana, trateaz-o ca pe o crima impotriva victimelor israeliene inocente. Ignora orice legitima-aparare impotriva agresiunii israeliene contrare tuturor (in timp ce traduc, chiar acum la CNN va urma stirea despre acordul Israelului cu Hezbollah: "Deal with the enemy"- sint fara cuvinte despre acest pseudo-jurnalism) legilor internationale.
10. Ignora suportul international acordat palestinienilor sau ctalogheaza-l ca antisemit.
Mai acorda o regula sau doua doar pentru a fi sigur. Repeta orice minciuna iar in final o vor crede din ce in ce mai multi. Este infaibil de fiecare data.
Articolul continua mai departe la link-ul prezentat la inceputul traducerii, dar cred ca v-ati facut o idee!

Niciun comentariu: