ATENTIE: PARTEA A DOUA LA RESTUL STIRILOR !

Aici veti gasi ce nu pot posta la blogspot din motive tehnice!
Si nelipsitul Youtube!

Obama e aici !

duminică, 21 iunie 2009

PUTERILE SE PREGATESC DE RAZBOI: RECORD MONDIAL LA CHELTUIELILE MILITARE

IAR NOTICIAS

Cele 1464 miliarde de dolari de cheltuieli militare pe planeta si expansiunea geometrica a castigurilor consortiilor de arme din Europa si USA, sunt proba cea mai incontestabila a relatiei simbiotice de supravietuire stabilita de sistemul capitalist cu conflictele armate ocupatiile militare. Unul se retroalimenteaza de la celalalt si ambii termeni ai ecuatiei formeaza piatra de temelie a existentei insesi a sistemului care astazi controleaza lumea. Intr-un singur deceniu cheltuielile militare au sporit cu 50% si in fata sporitei "militarizari" a planetei o intrebare persecuta specialistii: "pentru care razboi se prepara puterile?"

Distrusa Uniunea Sovietica si procesele revolutiei armate a anilor '70, astazi sistemul capitalist nu are dusmani strategici care sa se preocupe de posibilitatea unei ciocniri militare deschise ca pe timpul epocii "Razboiului rece".

Cu toate cheltuielile la nivel mondial care se ridica la incredibila cifra de 1464 miliarde de dolari (in plus fata de miliardele de afaceri pentru industria armelor) marcheaza un scenariu de escaladare militara crescatoare a puterilor si a tarilor pe toate continentele.

Puterile se prepara pentru un nou razboi intercapitalist? (A se vedea si articolul: "Sa stiti ca stati pe cel de-al treilea razboi mondial.")

Cheltuiala militara globala a crescut cu 4% in 2008 si a atins cifra record de 1464 miliarde de dolari, 50% in plus fata de 1999, in baza unui studiu al Institutului de Investigatii pentru Pace Internationala de la Stockholm (SIPRI)divulgat in capitala suedeza.

"Criza financiara globala inca nu a avut repercusiuni asupra veniturilor si beneficiilor marilor intreprinderi de arme", semnaleaza SIPRI.

Aceasta cifra echivaleaza cu 2,4 % din Produsul Intern Brut (PIB) mondial si cu 217 dolari pentru fiecare locuitor al planetei, potivit organismului suedez.


Cea mai mare incrementare asteapta Statele Unite (58%), respectivele sarcini au crescut cu 219000 milioane de dolari din 1999. S-au aproape triplat cheltuielile militare in China si in Rusia, pana la 42000 milioane de dolari si respectiv 24000 milioane de dolari.

O incrementare demna de notat a cheltuielilor militare a fost inregistrata in India, Arabia Saudita, Iran, Israel, Brazilia, Coreea de Sud, Algeria si Marea Britanie, potrivit SIPRI:

Razboaiele lui Obama

Din această cifră, actuala estimare a SUA depăşeşte 50% din valoarea totală a cheltuielilor privitoare la arme in lume.

In sfarsit "visul american" al lui Obama se materializeaza in numere: estimarea destinata ariei Apararii (Pentagonul) care include razboaiele militare ale USA in Irak si in Afganistan "au generat o cheltuiala suplimentara de 903000 milioane de dolari numai pentru Statele Unite", in perioada 1999-2008, a adaugat Sam Perlo-Freeman, directorul proiectului SIPRI asupra cheltuielii militare.

Prima putere imperiala este, fara surpriza, tara cu cele mai mari cheltuieli in arme in lume, potrivit SIPRI.

Dupa SIPRI cheltuielile USA deja reprezinta aproape 42% din intregul total, mai mult decat celelalte 14 tari reunite, mostenire a politicii fostului presedinte George W.Bush.

Din 1999 cheltuielile Apararii USA au crescut cu 67% (valuta constanta), ajungand sa insumeze 607000 milioane de dolari anul trecut si ajungand la 730000 milioane in financiara fiscala a lui 2009.

Cheltuielile militare globale au ajuns in 2007 la 1200 miliarde de dolari fiind majorate costurile "razboiului contra terorismului" si al operatiunilor de ocupatie USA in Irak si Afganistan.

"Ideea razboiului contra terorismului" a stimulat multe tari sa vada propriile probleme printr-o lupa militarizata superior, folosind acest argument pentru justificarea maritelor lor cheltuieli militare" explica Sam Perlo-Freeman, investigator al Institutului suedez.

In acest mod se verifica relatia directa a "razboiului contra terorismului" cu castigurile si expansiunea consortiilor de arme ai USA, care rezulta a fi, impreuna cu industriile petrolifere si agentiile de servicii (care includ companiile de asigurari private), principalii beneficiari ai invaziilor si ai ocupatiilor militare, atat in Irak, cat si in Afganistan, ca si in conflictele actuale si potentiale in Mediul Orient si pe toata planeta, intre care sunt deja planificate actiuni miilitare contra Iranului si Siriei.


America Latina se militarizeaza

Intr-un dosar din iunie 2008, SIPRI afirma ca cele 12 tari ale Americii de
Sud, dupa summit-ul presedintilor UNASUR, realizat in Brazilia, proiecteaza sa construiasca un Consiliu de Aparare regionala, au sporit cheltuielile lor pentru arme in 2007 cu 25%.

Este vorba de un record pentru tarile din aceasta regiune, care este inscris intr-o tendinta mondiala de majorare a cheltuielilor pentru arme promovata de USA.
In baza datelor ISPRI, cheltuielile pentru apararea tarilor din America au atins 50000 milioane de dolari in 2008 fata de 39961 in 2007.

Potrivit acestei orgnizatii cu sediul la Stockholm (care cu IISS din Londra este una dintre cele doua entitati mai renumite la nivel mondial pentru estimari asupra cheltuielilor, echipamentului si bilantului militar), cresterea cheltuielilor militare corespunde unei tendinte generale a tarilor sud-americane.

In ceea ce priveste cifra globala a cheltuielilor Americii de Sud, 55% (mai mult de jumatate) cu 27,40 milioane de dolari locul intai asteapta Brazilia, care pentru populatie, teritoriu si PIB reprezinta jumatate din cele 123 tari din regiune.

Pe lista celor mai inalte cheltuieli urmeaza Columbia cu 6746 milioane de dolari, cifra care este destinata Planului Columbiei si razboiului contra Farc, pe al treilea loc se afla Chile cu 5395 milioane de dolari si pe patru este Vanezuela cu 3321 milioane de dolari, tara care da sectiei militare prioritate politica.

Rusia si China se blindeaza



China ca si Rusia, a triplat in ultimii zece ani cheltuielile pentru arme, si in 2008 a devenit pentru prima oara a doua tara pe lista dupa USA.

Pekin-ul si Moscova au triplat bilantul lor militar in aceasta perioada si Rusia "mentine planurile sale de a cheltui ulterior in ciuda tuturor problemelor lor economice severe", indica studiul realizat de SIPRI.

Acelasi SIPRI estimeaza ca China a cumparat arme pentru un total de 84900 milioane de dolari, ceea ce reprezinta un 6% din cheltuielile militare la nivel mondial, fata de Franta (4,5) si Marea Britanie (4,5)

In China majorarea (cheltuielilor pentru arme) urmeaza indeaproape cresterea economica si este stimulata de aspiratiile sale de a mari si intari puterea sa in scenariul international, zice SIPRI.

Rusia, la fel ca si China, a profitat de euforia economica a anilor precedenti crizei internationale pentru a reafirma ambitiile sale de super-putere, urcand pana la al cinci-lea loc pe lista SIPRI.

Arme in Orientul Mijlociu

Cheltuielile militare in Orientul Mijlociu s-au redus usor in 2008, dar SIPRI vede aceasta coborare ca pe ceva temporar datorat faptului ca " multe tari din zona isi planifica mari achizitii de arme".

Tarile din Asia si Orientul MIjlociu vor majora cheltuielile lor militare in urmatorii 20 de ani pentru a face fata tensiunilor care sporesc in aceste regiuni, a spus saptamana aceasta un inalt reprezentant al uriasului aerospatial Boeing citat de agentia EFE.

"Credem ca aceste piete sunt acelea care se vor extinde mai mult", a declarat presedintele Boeing Integrated Defence System, Jim Albagh, presei din Singapore.

A explicat ca pe multe guverne din Asia si din Orientul Mijlociu le preocupa mult inmultirea focarelor de tensiune regionale si vor profita de elanul economiilor lor pentru a investi mai multe resurse in protectia frontierelor lor si a rutelor comerciale.

Statele Unite si capitalismul militar

Conceptul de "capitalism tranzactional" inseamna, in era informatica, prezenta unui "capitalism fara frontiere" sprijinit pe doi piloni fundamentali: speculatia financiara informatizata (cu sediul teritorial la Wall Street) si tehnologia militaro-industriala de ultima generatie (a carei maxima expresie de dezvoltare se concentreaza in Complexul Militar Industrial al Statelor Unite).

Asa cum deja s-a verificat in practica, dupa ce tancurile si avioanele nord-americane transforma in resturi infrastructuri, strazi si edificii ale tarilor invadate militar, soseste armata de firme tranzactionale sa prinda din zbor fabuloasa minge capitalista a "reconstructiei".

Combinatia super-puterii militare USA cu super-puterea economico-financiara din Wall Street, a dat ca rezultat Imperiul Unic, a carui raza de influenta si dominare cuprinde mai mult de 180 de tari in care Statele Unite au o prezenta directa sau o influenta militara in acest moment.

In baza unui dosar al Comision on Reviw of Overseas Military Facility Structure of the USA, Statele Unite dispun de peste 450000 militari efectivi in lume, aproape jumatate in "situatie de lupta", conteaza pe o retea de 825 instalatii militare in diverse locuri ale planetei, (15 mari, 19 medii, si 826 de marime minora), 5 comandamente functionale aeriene, terestre si navale (intre ele Comandamentul Sud si Flota a IV a) si comandamente geografice, carora li se adauga recenta creatie a AFRICOM.

Actuala estimare destinata Apararii este de 15 ori superioara celei destinate Departamentului de Stat, si Pentagonul dispune de 200 de oride mai mult personal destinat ariei politicii externe.

Pentru a avea o idee aproximativa despre cifra totala destinata Apararii USA in 2009, aceasta echivaleaza cu mai mult de dublul PIB (productie anuala) a unei tari petrolifere ca Venezuela si cu mai mult decat triplul PIB al Chile, si aproape cu de 20 de ori mai mult decat acela al Boliviei.

Dar este o alta comparatie si mai de cosmar: ceea ce ONU cere pentru a "combate foamea" in lume (700 milioane de dolari) echivaleaza cu numai 1% din fondurile financiare alocate pentru Apararea USA.

Pentagonul va face partea leului in finaciara lui 2009 cu 730000 milioane de dolari destinati sustinerii uriasei structuri militare a primei puteri imperiale pe scara globala.

In plus, instelata financiara a Apararii ingrasa expansiunea geometrica a castigurilor consortiilor de arme din Complexul Militar Industrial al USA si este proba cea mai incontestabila a relatiei simbiotice de supravietuire stabilita intre sistemul capitalist sionist cu conflictele armate si ocupatiile militare.

In acest scenariu - asa cum se poate aprecia dupa marimea alocatiilor financiare (financiara) pentru Aparare - primii pasi ai "visului american" al lui Obama au inceput deja.



(Traducere dupa articolul cu acelasi titlu publicat pe site-ul www.comedonchisciotte.org, care la randul sau este o traducere facuta de Vanesa a articolului "El factor bélico:Escalada armamentista con record mundial de gastos militares" publicat pe http://www.iarnoticias.com)

2 comentarii:

Anonim spunea...

de ce nu colaborezi direct cu site-urile de pe care faci copy/paste - dar traducandu-le in romana, ce-i drept - sa faca o sectiune in alte limbi decat engleza?

Terra Mater spunea...

Salve!
1) Este eronata afirmatia ta ca fac "copy-paste". In realitate eu imi selectez articolele de pe alte site-uri, pe care le traduc si le public aici pentru o mai larga cunoastere a realitatii in care traim potrivit deciziilor si vointei celor bogati, nesatui si inumani.
2) M-am gandit la asta si prin februarie ac. m-am adresat administratorilor respectivului site. Cu atat mai mult cu cat chiar ei au lansat un apel catre traducatori de a colabora cu ei. Insa, m-au dezamagit prin raspunsul pe care mi l-au dat: "Ciao Terra Mater, grazie per averci scritto ma purtroppo al momento non abbiamo nessun tipo d'interesse per quanto riguarda traduzioni nella o dalla lingua romena.
Grazie ancora.
Davide"...
3) Daca cei care viziteaza blog-ul nostru si apreciaza articolele publicate pe el isi vor exprima aici interesul de a putea citi pe alte site-uri articolele traduse in limba romana, eu ma angajez sa prezint din nou propunerea de colaborare. Desi... nu cred prea mult ca va fi fatibila, atata timp cat respectivul site nu o face nici in alte limbi decat in italiana (sau engleza-in cazul site-urilor de unde isi alege articolele postate aici colegul meu) De cele mai multe ori si pe site-urile italiene sunt publicate articole selectionate de pe alte site-uri si traduse de ei din limba engleza.
In orice caz, faptul ca voi exprimati un oarecare interes pentru ceea ce noi publicam ne bucura si reprezinta o motivatie serioasa de a ne continua munca.
Numai bine!