ATENTIE: PARTEA A DOUA LA RESTUL STIRILOR !

Aici veti gasi ce nu pot posta la blogspot din motive tehnice!
Si nelipsitul Youtube!

Obama e aici !

sâmbătă, 19 aprilie 2008

Afganistan, SCO sfideaza NATO

Afganistan-18.04.2008

Rusi, chinezi, uzbechistani pornesc dialogul cu talibanii.

Vantul isi schimba directia in Afganistan.
Rusia si alte puteri zonale, implicate in trecut in afacerile afgane, (China, Iran, Uzbechistan si alte republici central-asiatice) pana acum nu se mai amestecasera in conflictul Afganistanului dupa 11 septembrie. In ultima vreme, insa, incep sa critice deschis strategia falimentara a USA-NATO, de razboi care nu se mai termina. Si, sa propuna o solutie de negociere a acestui razboi care, altminteri, risca sa dureze mai mult decat cel din timpul invaziei sovietice.

Reeditarea lui "Sase plus Doi". In ultimele saptamani s-au inmultit apelurile la dialog cu talibanii din partea acestor tari, toate membre sau aproape, (Iran, Turkmenistan) ale aliantei "anti-NATO": SCO, Shanghai Cooperation Organization. Este vorba de aceleasi care in cea de-a doua parte a anilor nouazeci, au tentat inutil sa faca posibil dialogul intre Alianta de Nord -sustinuta de ei - si talibani- care insa la acea vreme erau sprijiniti de Statele Unite si Pakistan. In acest scop, in 1997 s-a format asa-zisul grup de "Sase plus Doi", care cuprindea si sase tari vecine cu Afganistan ( Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tagikistan, China, si Pakistan), plus Rusia si USA.
La summit-ul NATO de la Bucuresti, din 2-4 aprilie a.c., presedintele rus Vladimir Putin si cel al Uzbekistanului Izlam Karimov, au cerut in mod expres sa se redea viata formulei "Sase plus Doi" pentru a porni o negociere cu talibanii. Propunerea pare ca a fost acceptata favorabil de catre Pakistan, dar a suscitat reactii reci din partea Washingtonului.
Dialogul cu talibanii a inceput deja. Pe cat se pare insa, rusii, chinezii si tovarasii nu au asteptat autorizarea de la Statele Unite si NATO, si au trecut la lucru deja de ceva timp. Sau mai bine zis, au pus la lucru pe cei care erau referentii lor in Afganistan in anii nouazeci: Alianta de Nord, azi cunoscuta ca Frontul National Unit (UNF), sau chiar partidul de opozitie al celui mai slab guvern al lui Hamid Karzai. Duminica trecuta, purtatorul de cuvant al UNF, Sayyed Agha Hussein Fazel Sancharaki, a dezvaluit ca in ultimele luni alti exponenti ai partidului- printre care lideri istorici ai tagikistanilor ai Panjsheer, ex-presedintele Burhanuddin Rabbani si ex-ministrul Apararii presedintele Mohammed Qasim Fahim- au avut numeroase intalniri cu exponenti talibani de "inalt nivel" cu scopul de a "porni o negociere a conflictului afgan".
Sancharaki a spus ca UNF lucreaza deja la constituirea unei echipe de negociatori.



Textul pe care abia l-ati terminat de lecturat, a fost scris de jurnalistul Enrico Piovesana, si il puteti gasi in varianta sa originala la: http://www.peacereporter.net/dettaglio_articolo.php?idc=0&idart=10826
Acesta este un site care are ca scop promovarea culturii pentru pace in lume.

3 comentarii:

Porecla spunea...

Aici e vorba de ceva mult mai profund decit simple afaceri, ar putea fi vorba de o diversiune. Presedintele afgan Hamid Karzai a fost educat in occident, fost consilier ONU ani indelungati in problemele Orientului Mijlociu, din partea Rockefeller! Pe de alta parte, nu e nici macar afgan: e de origine uzbeka daca nu ma insel! In rest, ce alegeri "democrate" credeti ca au fost intr-o tara cufundata in mai mult de 60% analfabetism, in care soldatii americani si alte persoane care nu prea aveau ce cauta in sectiile de votare aratau "votantilor" unde sa-si puna amprenta degetului aratator pe buletinul de votare!!!
Povestea continua!

Porecla spunea...

Mai trebuie luate in calcul si amenintarile Chinei de a schimba bondurile din dolari in valute "mai sigure"(nu exista): dolarul canadian sau euro"! Efectul ar fi catastrofal nu numai economiei americane ci si celei globale-China inclusa: 1.4 trilioane usd in bonduri nu sint usor de neglijat! "Topirea" totala a dolarului prin lichidarea depozitelor chineze in alte valute va influenta direct si aceste valute! Cred ca este o alta "mutare pe tabla de sah" a lui Brzezinski: The Grand Chessboard!

Terra Mater spunea...

"Toate razboaiele se bazeaza pe falsitate"_Sun Tzu,-Arta razboiului