ATENTIE: PARTEA A DOUA LA RESTUL STIRILOR !

Aici veti gasi ce nu pot posta la blogspot din motive tehnice!
Si nelipsitul Youtube!

Obama e aici !

duminică, 20 aprilie 2008

Congresul USA vrea sa prezinte Irak-ului contul reconstruirii

19.04.2008


Acum, euforia s-a sfarsit. Dupa ce au invadat Irak-ul, l-au ocupat, au aruncat in aer intreaga structura statala si l-au redus in conditii mizerabile, cu infrastructurile facute bucati si servicii asistentiale inexistente, Statele Unite, vor ca Bagdadul sa plateasca din buzunarul sau costurile reconstruirii. Si nu numai pe acelea.
Ofensiva "destul cu cheltuitul banilor contribuabilului american" a Congresului, clocea de mult, dar ieri a capatat din nou vigoare. Ben Nelson, democrat de Nebraska, a spus ca., impreuna cu alti parlamentari, va cauta sa largeasca prevederile care asigura (ulterioare) finantari pentru razboiul in Irak, masuri care pretind ca guvernul de la Bagdad sa inceapa sa se incarce cu aceste costuri.
Congresul va incepe sa discute prevederile in urmatoarele saptamani.
"Acum a sosit momentul ca Irak-ul sa-si asume responsabilitatea viitorului sau, cu investitiile sale"-zice Nelson, care face parte din comisia fortelor armate si din aceea care aloca fondurile pentru razboi, subliniind ca bugetul Bagdadului este destinat sa creasca, ca efect al maririi pretului petrolului.
"Opinia publica americana a obosit sa mai finanteze orice aspect al viitorului Irak-ului", adauga senatorul democrat (dar conservator).
Lamentarile exista de ambele parti.
Susan Collins, senator republican de Maine, sublinia ca "Pentagonul plateste cca. 153 milioane de dolari pe luna, pentru carburantul necesar vehiculelor sale in Irak, in timp ce irakienii subventioneaza in mod notevol petrolul pentru cetatenii lor, dar nu o fac pentru soldatii nostri care apara Irak-ul". "Ne rezulta, subliniaza senatorul Evan Bayh, democrat de Indiana, ca fortele armate USA platesc benzina cu cca. 3,23 dolari pe gallon (un gallon avand cca. 3,79 litri), in timp ce irakienii platesc cca. 1 dolar si 30 centi".
Nu sunt singurele cheltuieli care vor veni puse in contul de prezentat guvernului din Bagdad. vor mai fi si altele, spun senatorii, pe care Irak-ul le va plati direct sau prin imprumuturi. Printre acestea, ar putea fi si pretul anumitor arme si acela al antrenamentelor fortelor irakiene, precum si salariile pe care americanii le platesc asa zisilor "Fii ai Irak-ului" (sau cetateni locali angajati) sau "Consilii de redesteptare" (doar cu numele)-militiile sunite aliate (momentan) Statelor Unite, care combat impotriva"Al Qaeda in Irak", considerate in general ca unul dintre factorii principali,-daca nu chiar principalul-al reducerii violentei in zone ale tarii cum ar fi provincia Al Ambar.
Government Accountability Office, bratul investigator al Congresului, examineaza castigurile din produsele petroliere irakiene, pentru a determina la cat se ridica actuala contributie a Bagdadului la activitatile de siguranta si reconstruire, la cererea senatorilor Carl Levin, democrat de Michigan, si presedinte al comisiei fortelor armate, si John Warner, republican de la Virginia, un alt exemplu de acord bipartizan.
Levin in mod particular, s-a lamentat de faptul ca Irak-ul percepe dobanzi la fondurile excedentare de bilant depozitate in banci straine, in timp ce cheltuielile pe care USA le sustin in Irak, contribuie la sporirea diferentei credit-debit in propria-i casa.
Nelson zice ca USA au cheltuit cca. 45 miliarde de dolari in proiecte de reconstructie in Irak, in timp ce Collins, observa ca anul acesta, guvernul de la Bagdad, ar putea sa aiba un excedent de bilant egal cu 60 de miliarde de dolari.
Aceasta, pentru ca bilantul pe 2008-46,8 miliarde de dolari- a fost calculat pe un pret al petrolului de 57 dolari pe baril, aproximativ jumatate din cel actual.
Teama senatorilor, in ciuda acestora, este ca administratia Bush nu va fi dispusa sa incarce Irak-ului toate costurile pe care ei le-ar vrea. Si au exprimat-o , fara probleme ieri, jurnalistilor.
Intre timp, se prepara sa dea batalia. Cand, la sfarsitul acestei luni si la inceputul lunii mai, Congresul va trebui sa discute legile care aloca peste 100 de miliarde de dolari, noilor fonduri pentru razboaiele din Irak si Afganistan.

Articolul acesta a fost preluat si tradus, pentru dumneavoastra, de pe site-ul:

www.ariannaeditrice.it/articolo.php?id_articolo=18529, unde il veti putea lectura in varianta originala , sub semnatura jurnalistei Ornella Sangiovanni. Mai puteti de asemenea consulta surse ca: Reuters, Osservatorioiraq.

Un comentariu:

Porecla spunea...

Aceasta stire a Masinii de Propaganda este inca una menita sa ne facem sa credem in bunatatea americanilor care se lasa inca o data trasi pe sfoara: "cel mai privatizat razboi din istoria lumii"!!! Dupa cum functioneaza acest razboi, e simplu sa credem ca e propaganda ieftina: Halliburton executa transportul si reparatiile si mai absolut tot pentru armata americana! Apoi, prezinta factura Guvernului SUA! Deci, nu mai are importanta cit platesc iraqienii pt benzina LOR atit timp cit pretul benzinei consumate de armata este incasat direct de Halliburton, KFR&Co. Costuri care, Guvernul le tot cere, le tot cere, le tot cere....