ATENTIE: PARTEA A DOUA LA RESTUL STIRILOR !

Aici veti gasi ce nu pot posta la blogspot din motive tehnice!
Si nelipsitul Youtube!

Obama e aici !

vineri, 2 mai 2008

Bhopal: Sute de noi victime Dow Chemical nasc in fiecare an

The Guardian 30aprilie2008

Sute de copii inca se mai nasc anual cu defecte la nastere, fiind rezultatul celui mai catastrofal accident industrial in urma cu 23 ani in orasul indian central Bhopal. Se cere inca guvernului Indiei asistenta medicala si cercetarea efectelor ascunse ale incidentului. In urma cu mai mult de doua decade, un nor alb toxic a scapat de la fabricile americane multinationale Union Carbide. 5000 au murit in aceeasi noapte, alte 15 000 in saptaminile urmatoare, iar doctorii afirma ca o noua generatie este afectata,adevaratul efect venind abia acum la suprafata.
Guvernul indian a oprit cercetarile asupra efectelor gazului toxic in urma cu 14 ani fara nici-o explicatie. In ciuda deciziei Curtii Supreme a tarii care a decis ca toate victimele sa primeasca asistenta medicala, peste 100 000 ramin neasigurati.
Satinath Sarangi de la Trustul Sambhavna care ajuta la reabilitarea victimelor afirma ca datorita nivelului scazut al traiului putini sint dispusi sa ajute. El declara ca nimeni nu s-a decis sa curete zona si sa plateasca facturile medicale . "Pentru ca acesti oameni apartin unei paturi sarace sau unei minoritati nu intereseaza pe nimeni. Vietile si copiii lor sint sacrificate pe altarul progresului industrial."-spune Sarangi
Expertii medicali care au studiat efectele gazului toxic pe copiii nascuti in zonele afectate afirma ca " nu exista dubii asupra sanselor crescinde a efectelor negative la copii".
Conform unui studiu al American Medical Association, copiii din zonele afectate sau nascuti din parinti nascuti in zonele afectate, sint afectati de retardare.
................................................................................................................
Mult discutata Union Carbide detine in jur de 8000 t chemicale carcinogene care continua sa infesteze apele freatice din zona locuita de 30 000 oameni. Dezinctoxicarea zonei a fost anulata de indiferenta birocratica si actiuni legale de indepartare a responsabilitatii firmei.
Dow Chemicals care a cumparat Union Carbide in 2001 se declara lipsita de responsabilitate, aceasta revenind guvernul pe proprietatea caruia se afla fabrica. Ministrul indian al produselor chimice si al fertilizatorilor a cerut la proces ca Dow Chemicals sa plateasca 1 miliard rupii-13 milioane lire sterline pentru a dezafecta fabrica si a restaura terenurile.
...................................................

Niciun comentariu: