ATENTIE: PARTEA A DOUA LA RESTUL STIRILOR !

Aici veti gasi ce nu pot posta la blogspot din motive tehnice!
Si nelipsitul Youtube!

Obama e aici !

marți, 13 mai 2008

E.U. are in proiect ambasade internationale

London Telegraph 03mai2008

E.U. are in plan deschiderea de ambasade internationale, plan pe care criticii il vad ca pe o tentativa de acaparare a puterii de oficialii de la Brussel in vederea unui superstat federal.
Acest plan, pina acum secret este prima dovada serioasa a unor ambasade pe deplin functionale.
"Ambasadele Uniunii" vor fi controlate de un nou serviciu diplomatic al E.U., infiintat de Tratatul de la Lisabona.
Daily Telegraph a avut acces la documente "inalte" in care se discutau planurile pentru "Servicii de Actiune Externe Europene" (EEAS) care au fost propuse in Tratatul de la Lisabona, actualmente asteptindu-si ratificarea in Westminster, dar convorbirile s-au desfasurat pina acum "in spatele usilor inchise". Oficialilor guvernamentali le este teama de o impotenta politica inainte ca planurile de implementare a noului Tratat sa fie deja ratificate.
Hirtiile care circula la Brussel sugereaza ca mai mult de 160 de birouri in toata lumea incluzind si statele membre, vor deveni ambasade. Noile servicii diplomatice vor face concurenta celor deja existente. Marea Britanie este una dintre cele mai numeroase: 139 ambasade si comisii diplomatice in capitale din toata lumea.
La fel de controversata este si propunerea ambasadorilor E.U. care ramine privilegiu Parlamentului European. "Parlamentul va trebui sa aiba in vedere examinari proprii ale nominarilor reprezentantilor oficiali si ale ambasadorilor in traditia Congresului USA pentru o situatie clara a politicii"- se spune in document.
Planurile pentru noi servicii externe au ridicat dubii politice, acestea avind atributele creearii prin fuziunea E.U. a unui stat de sine statator cu diplomati nationali din rindul "eurocratilor".
S-a creeat o lupta vicioasa intre guvernele nationale si Comisia Europeana, pentru cine va controla corpurile diplomatice.
Tari precum Marea Britanie sint revoltate de EEAS care, este de asteptat sa preia anumite activitati consulare, va fi un tavalug spre un serviciu euro-diplomatic "supra-national".
In schimb, politicienilor de la Brussel le este teama ca daca EEAS va fi controlat de guvernele nationale va usura pierderea prerogativelor de catre Comisia Europeana catre institutii inter-guvernamentale precum Consiliul Europei care reprezinta statele membre.
"Orice politici inter-guvernamentale de sub competenta Uniunii trebuie evitate."-mai spune documentul confidential.
"EEAS va trebui sa fie conectat in mod administrativ specific Comisiei Europene."
EEAS va avea intre 2500-3000 membri si va fi initiata in ianuarie anul viitor. Se asteapta sa creasca la 7000 sau chiar 20 000 membri dupa unele estimari.
William Hague, eminenta cenusie a externelor a spus ieri:" Asa cum era prevazut, constitutia E.U. formeaza inceputul unei acaparari a puterii de catre E.U. Reprezinta supiditatea Laburistilor in a se opune intr-o arie importanta intereselor Marei Britanii.". Un reprezentant al Ministerului de Externe a spus: " Marea Britanie se opune si va contra-argumenta impotriva numirii ambasadelor EEAS."

Niciun comentariu: