ATENTIE: PARTEA A DOUA LA RESTUL STIRILOR !

Aici veti gasi ce nu pot posta la blogspot din motive tehnice!
Si nelipsitul Youtube!

Obama e aici !

joi, 8 mai 2008

O armata de deprimati

Statele Unite-18.04.2008
Intre soldatii USA care au luptt in Irak si Afganistan, 300 de mii au probleme mentale.

Un soldat din cinci, intre militarii americani care au luptat in Irak si Afganistan, sufera de grave probleme mentale care merg de la dereglari post traumatice de stres, la depresie; si jumatate din aceste persoane nu a cautat niciodata tratamente medicale, si din cauza fricii ca asta ar dauna propriei cariere in fortele armate. L-a descoperit un studiu de la Rand Corporation, un grup independent care a redat cea mai ampla cercetare facuta asupra efectelor psihologice ale celor doua conflicte.

Studiul "Rani invizibile ale razboiului", 500 de pagini de interviuri la aproape 2000 intre soldati in serviciu, rezervisti si veterani, e rezultatul a doi ani de munca... 19 % dintre militarii trimisi pe front au suferit daune traumatice la creier, adesea din cauza exploziilor prea frecvente, si acelasi procentaj prezinta simptoame de probleme mentale. Dat fiind ca pana acum 1,6 milioane de persoane au servit in Irak si Afganistan, asta inseamna ca peste 300.000 de persoane sufera inca si azi consecinte psihologice grave. Un procent de 47% din acesti soldati si veterani, in plus, nu s-a adresat sistemului sanitar. Intre acestia, dintre cei care au facut-o, numai jumatate au primit minime ingrijiri adecvate.

"Exista perceptia ca, cartela clinica ar putea fi folosita impotriva lor", a spus Lisa Jaycox, om de stiinta, cercetatoare a comportamentului de la Rand, coautoare a raportului. "Este dificil de depasit, din moment ce datele medicale nu sunt acoperite de secret" dar ascultand reactiile comandantilor fortelor armate, departamentul Apararii are intentia de a rezolva aceasta problema. "Sunt numere care ne preocupa", a zis colonelul Sutton, responsabilul noului Centru al Pentagonului pentru sanatatea psihologica si tratamentul daunelor cerebrale, "si credem ca, multumita acestei cercetari, vom face un mare pas inainte in a-i ajuta pe soldatii nostri sa inteleaga ca a cauta un tratament este efectiv un semn de forta". Intre timp, secretarul Apararii Robert Gates studiaza ipoteza eliminarii de pe modularele de completat pentru pozitiile de responsabilitate, o intrebare asupra tratamentelor psihologice primite.

In linii mari, potrivit lui Rand, se poate totaliza dauna economica a celor mai mari ingrijiri medicale si a "fortei de munca" pierduta din cauza ranilor psihologice: 6,2 miliarde de dolari-3,9 miliarde de euro- numai in ultimii doi ani. O suma echivalenta cu aceea pe care USA o cheltuie in doar 20 de zile de razboi in Irak.

(Alessandro Ursic - 19.04.2008) http//www.peacereporter.net/

Niciun comentariu: