ATENTIE: PARTEA A DOUA LA RESTUL STIRILOR !

Aici veti gasi ce nu pot posta la blogspot din motive tehnice!
Si nelipsitul Youtube!

Obama e aici !

joi, 8 mai 2008

Miami, cand amenzile sosesc din cer

Senzorii cu raze infrarosii al robotului care seamana unei insecte, vor vedea si vor evalua tot ceea ce se intampla pe strazi ( La Stampa, 27-3-08)

Cantareste 6,3 kg, are o inaltime de doar cativa centimetri, are o antena pentru a se misca, niste fire lungi, de fibra pentru a culege detalii despre ceea ce se intampla pe pamant, memorizand informatiile intr-un soi de sambure circular, care il face sa semene unei mari insecte zburatoare sau chiar unui mini- OZN.
Acesta este identikit-ul primului robot destinat sa patruleze cerurile Americii. Debutul este iminent la Miami, megalopola a Floridei, infestata de trafic si criminalitate organizata, unde Departamentul de politie locala este convins ca-l va putea transforma intr-o arma de supraveghere mai eficienta decat telecamerele pozitionate pe edificii, semafoare si piloni in locuri prea des deja identificate de catre criminalitate.
Producatorul robotului in miniatura este Honeywell International, potrivit careia <> propunandu-se ca un instrument util pentru demascarea atat a automobilistilor "temerari" cat si a posibililor teroristi.
Din punct de vedere tehnic, este vorba de un robot -insecta, sau mai exact un aparat zburator fara pilot, dar spre diferenta de cele care zboara zilnic pe cerurile Irak-ului si Afganistanului pentru a vana teroristii, mini-robotul nu are aspectul unui avion in miniatura, semanand mai degraba unei mici insecte zburatoare cu multe cozi, antena si ochi.
<> explica Juan Villalba, purtatorul de cuvant al Departamentului de politie, dar pe network locale circula cu totul alte voci potrivit carora sistemul de telecamere de supraveghere ar fi deja vetust, in mare parte ineficient si, decat sa-l inlocuiasca suportand o cheltuiala consistenta, autoritatile de siguranta ar fi optat pentru
o inlocuire progresiva cu o armata de mici roboti ai cerului, in grad de a garanta controlul unor vaste areale, si pentru distribuirea de amenzi pentru incalcarea codului stradal.
CIA, a imaginat un astfel de instrument pentru contraspionaj in anii saptezeci, cand preocuparea era aceea de a tine sub supraveghere stricta spionii sovietici in timpul Razboiului Rece, dar acela care in acele vremuri a fost numit " Insectohopter" nu este decat o ruda indepartata a ultimei generatii de roboti, capabili sa vada fete, numere de masini, si obiecte de la mare inaltime, miscandu-se in liniste si fara a se face vazuti de pe pamant.
Daca experimentul din Miami va avea succes, sunt multe orase americane care au facut cunoscuta dorinta de a adopta micii roboti si insasi FBI nu exclude ca ar putea sa-i introduca in "grajdurile" ei de roboti pe care deja ii poseda. Dar inainte va trebui sa ajunga unda verde de la"Federal Aviation Administration", institutie federala a aviatiei civile, obiect in aceste zile ale insistentelor presiuni de la Uniunea libertatii civile (Aclu), care teme transformarea mini-robotilor in spioni capabili sa violeze sistematic viata privata a cetatenilor, ramanand la sute de metri inaltime.
"Deja cu ocazia pozitionarii de numeroase telecamere in locuri publice am starnit puternice perplexitati care dusesera la violarea libertatii personale a cetatenilor-afirma Howard Simon, directorul biroului Aclu in Florida- dar acum, aceste ulterioare imbunatatiri tehnologice contin amenintarea unei mult mai mari eroziuni a dreptului la rezervatete."
De aici ipoteza ca Aclu ar putea sa decida sa invoce in fata unui judecator federal o eventuala adoptie a mini-robotilor de catre Departamentul de politie, mizand sa impinga Curtea Suprema a Statelor Unite sa se pronunte asupra cazului.


http://www.mauriziomolinari.org/it/

Niciun comentariu: