ATENTIE: PARTEA A DOUA LA RESTUL STIRILOR !

Aici veti gasi ce nu pot posta la blogspot din motive tehnice!
Si nelipsitul Youtube!

Obama e aici !

joi, 29 mai 2008

America de Sud are in vedere o moneda proprie

gulftimes 27 mai 2008


America de Sud se gindeste sa creeze o moneda unica si o Banca Centrala asemenea celor din eurozona- afirmat ieri presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva
Ideea, este urmarea logica a semnarii de vinerea trecuta a tratatului de creeare a Uniunii Statelor Sud Americane care urmareste sa promoveze actiunile vamale si politicile de aparare unite.-a spus Lula in emisiunea sa radiofonica saptaminala.
"Nu au fost realizate inca multe. Sintem pe cale sa infiintam o Banca Centrala Sud-Americana. Ne indreptam spre viitor cind vom avea o banca centrala si o moneda unica. Dar este un proces indelungat ,care nu se va intimpla imediat."
Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay, si Venezuela: toate au semnat tratatul Unasur creeind o uniune regionala intr-o ceremonie de Vinerea trecuta din Brazilia.
Scopul este de a aduce impreuna doua entitati economice Endosur si Andean Community si de a le integra in Uniune.
Brazilia mai intentioneaza creearea unui Consiliu Regional de Aparare care ar putea fi folosit in aplanarea disputelor inter-regionale si in formularea politicii in comun.
Lula a afirmat ca aceasta unire a fost "implinirea unui vis" si dovada unui progres economic si politic al natiunilor Sud Americane din ultimele decenii.
Brazilia, lidera economica a Sud Americii, a preluat conducerea Uniunii. Dar Columbia, cea mai puternica aliata a USA in regiune si tara cu cele mai dese neintelegeri cu vecinele sale Venezuela si Ecuador, a decis sa nu se alature.
Lula a declarat ca "nimeni nu poate sa vada asta ca o criza" in noua creeata Uniune, notind ca si in Uniunea Europeana anumite state au decis sa nu se integreze total prin ne-adoptarea monedei euro.- AFP

Niciun comentariu: